Alergény a farbivá

Alergény

Na základe smernice č.2000/13ES Európskeho parlamentu a Rady v znení smernice č.2003/89/ES a na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č.1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č.1761/2005-100 a výnosu č.3069/2005-100 má výrobca potravín povinnosť informovať spotrebiteľa o možných alergénoch vo výrobkoch.

Zoznam alergénov podľa platného výnosu vydaného Ministerstvom zdravotníctva a Ministerstvom pôdohospodárstva SR zo dňa 1.2.2008 :

1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridne odrody).
2. Kôrovce a výrobky z nich.
3. Vajcia a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Arašidy a výrobky z nich.
6. Sójové zrná a výrobky z nich.
7. Mlieko a výrobky z neho.
8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
9. Zeler a výrobky z neho.
10. Horčica a výrobky z nej.
11. Sezamové semená a výrobky z nich.
12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l. /konzervanty/
13. Vlčí bob a výrobky z neho.
14. Mäkkýše a výrobky z nich.

Farbivá

Na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách má výrobca potravín povinnosť doplnkového označovania niektorých farbív v potravinách.

Potravina obsahujúca jedno alebo viacero uvedených farbív musí podľa článku 24 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potravinách okrem označenia príslušného farbiva obsahovať aj upozornenie Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí“.

E 110 Pomarančová žltá

E 104 Chinolínová žltá

E 122 Azorubín

E 129 Allura červená

E 102 Tartrazín

E 124 Košenilová červená 4R

Poznámka:

Uvedená povinnosť sa nevzťahuje na farbivo, ktoré sa použije na účely označenia zdravotnej nezávadnosti alebo iných označení mäsových výrobkov alebo na účely pečiatkovania alebo na zdobenie vaječných škrupín, rovnako sa povinnosť nevzťahuje na nápoje, ktoré obsahujú viac ako 1,2 % objemu alkoholu (nariadenie Komisie č. 238/2010)